norai m

Definició

Amarrador; pilar, estaca o argolla en què hom amarra un vaixell.  📷

Etimologia

D’origen incert, possiblement d’una forma preromana norage o nurage, fàcilment relacionable amb el sard logudorès nuraghe, ‘monument megalític prehistòric’, reduït sovint a un bloc de pedra apte per a fer d’amarrador.

Usos

  • En essència, sa meu mare era un nuvolet d’energia expansiva, un focus de vitalitat i volença de llibertat, que necessitava un cos, una estructura bàsica, per no volatilitzar-se; una carcassa externa o graella tridimensional que li permetés ubicar-se en els temps i els espais pels quals transitava sense haver de sacrificar ni puresa ni esperit. Ni infància…
       I heus aquí el seu Jordi. I heus aquí les seves fes. Tant l’un com les altres constituïen els seus recursos, els punts on aferrar-se; els norais on subjectar el seu vaixell anímic, ansiós en tot moment de salpar a l’encalç de (o en qualsevol cas preservar) una puresa i una llibertat a les quals el seu esperit no estava disposat a renunciar; eren les pautes preestablertes i rígides, segures, d’un comportament a seguir que —per inqüestionat i per inqüestionable— no li requerien major esforç i li permetien seguir sentint-se ocellet, papallona entre flors o, en el pla més esponerós i procreatiu, reina de les abelles.

    Pau Riba, Sa meu mare (Barcelona: Ara Llibres, 2014)
  • A Cadaqués és paraula molt viva, i a la badia hi ha molts norais: formes còniques de més d’un metre d’alçària, construïdes en pedra per a amarrar les embarcacions importants.

    Josep Pla, Notes disperses (Barcelona: Destino, 1969)

Tema de la setmana

El mot d’avui és un suggeriment de Lluís Emili Bou Gibert i Elena Casacuberta, tots dos de Barcelona. En Lluís Emili fa temps ens va dir que així es deia el seu primer net: Norai. També ens va proposar que dediquéssim tota una setmana a mots relacionats amb la navegació, la pesca, els vaixells… cosa que farem aquests dies.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “norai”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fitoraamarinar