fitora f

Definició

Forca de dues o més dents de ferro que serveix per a pescar, sobretot peixos grossos i mol·luscs.

Ens va ensinistrar en l’art de la fitora i ens va ensenyar a lligar un drap blanc a l’extrem d’una canya per arreplegar els pops entre les roques.

Etimologia

Possiblement del llatí vulgar fictōria, derivat de fictus, ‘fix, clavat’.

Usos

 • Encara no caminava bé amb les dos cames, ja es volia tirar a l’aigua. El senyor Miquel, nascut a la Vila, es recorda a si mateix, de sempre, davant la mar o dalt de la barca. Amb els germanets aprenia a pescar prop del moll. A la cuina de casa, d’amagat de la mare, li sostreien una forqueta, la picaven amb un martell o una pedra per llevar-li la corba del mànec a les pues. Quan la feien ben plana, hi improvisaven una fitora lligant fort la forqueta al cap d’una canya ben llarga. Amb un ull precís, Miquelet ullava un polp, li encertava el colp i el treia de l’aigua, enforquillat, caragolant la corona de braços, clavat a les puntes de la fitora. Molt prompte es va iniciar en la pesca professional. El pare era un home de poques paraules. No donava explicacions. Actuava i es feia imitar pels fills.

  Víctor Labrado, Veus, la mar (Barcelona: Edicions 62, 2019)
 •    —Doctor, et dec molt i t’ho he de pagar.
     —Ca, home, què m’has de deure? Som amics i ja està.
     —Doncs t’he de fer un regal. Què et faria il·lusió?
     —Home, tu que ets amic d’en Dalí i li tens confiança, podries demanar-li que em dediqui aquest llibre sobre la seva obra que m’acabo de comprar.
     L’Alfredo va carregar el llibre del doctor, va agafar la moto i es va presentar davant de Dalí a la casa de Portlligat per exposar-li el cas.
     —L’hi dec tot, al doctor —va començar a explicar el barber al pintor.
     Però Dalí ja havia obert el llibre per la primera pàgina en blanc i hi havia començat a dibuixar la silueta de la badia: en primer pla va col·locar-hi una barca i un pescador, amb una fitora al braç; al fons, damunt de la punta de l’illa de sa Farnera, hi va dibuixar un cavall. Quan va acabar el dibuix, va escriure: «Per indicació de l’amic Alfredo al doctor Josep Armengol, en reconeixement dels molts serveis que li ha fet amb motiu de la malaltia de la seva dona».

  Rafel Nadal, Mar d’estiu. Una memòria mediterrània (Barcelona: Univers, 2020)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors i seguidors de Rodamots. El d’avui ens el va indicar Xavier Gispert de Barcelona, que després de llegir el que dèiem sobre el mot trident, ens va dir: «Seria bo de recordar que per als mariners això del trident és una fitora».

Temes i etiquetes

Un comentari a “fitora”

 1. Joan Nave (actor i dramaturg) — Benissa

  Interessantíssima. De fet, a Benissa (la Marina Alta del País Valencià) diem “fitorà” (fitorada) al que en altres llocs li diuen fiblada/fiblonada. Aprenent cada dia. Salut i bon dia!

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

migpartirnorai