necesser m

Definició

Estoig o bossa per a dur-hi els estris o els productes d’higiene personal o de cosmètica, especialment quan es va de viatge.

Vaig dur el necesser, però vaig oblidar de ficar-hi el raspall de dents.

Etimologia

Del francès nécessaire, mateix significat, del llatí necessarius, ‘necessari’.

Usos

  • Vaig presentar-me a la comissaria que m’havien assenyalat, vestit amb un vestit gris i sense barret. A l’interior d’una maleta de grans dimensions, vaig posar-n’hi una de molt petita, anomenada necesser; és a dir, un nom afrancesat que designava una petita maleta de mà on es posaven les coses més «necessàries»: els estris d’afaitar, la pinta, el raspall de les dents, sabó, dentifrici i d’altres atuells personals.

    Jaume Miravitlles, Gent que he conegut (Barcelona: Destino, 1980), pàg. 46
  • La dona li explica que ha hagut d’anar urgentment a l’hospital perquè han ingressat el seu pare. L’home pensa en el sogre i se l’imagina entubat, pàl·lid, envoltat d’infermeres. La dona el tranquil·litza: no és greu, tot i que, per si de cas, s’estima més quedar-s’hi a dormir. «Vull ser al seu costat quan es desperti», diu. També li pregunta si podria dur-li el necesser amb el líquid per rentar les lents de contacte i el raspall de dents. L’home s’ofereix a portar-li alguna cosa més: un entrepà, el pijama, la ràdio, el Lecturas. La dona insisteix: «Només el que t’he demanat.»

    Sergi Pàmies, «Convalescència», dins Si menges una llimona sense fer ganyotes (Barcelona: Quaderns Crema, 2006), pàg. 61

Tema de la setmana

Manlleus del francès

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

miratgebaiard