baiard m

Definició

Aparell format per dues barres llargues i paral·leles unides per diferents travessers que formen una plataforma al mig, que serveix per a transportar, a pes de braços, persones, materials de construcció i altres objectes.

Etimologia

Del francès bayart, mateix significat, d’origen incert; podria derivar del francès bai, ‘cavall de color bai’, per comparació d’aquest estri amb un cavall on solien dur un ferit o un difunt.

Usos

  • L’hortolà anà corrents a cercar un baiard i hi col·locaren el senyor Peret. Hom considerà que el més urgent era traslladar-lo al seu domicili. Així el baiard es posà en marxa, amb la corpulència del senyor Peret a sobre, cobert d’una flassada que l’hortolà proporcionà ràpidament.

    Josep Pla, «No som res, però fa de mal dir…», dins La vida amarga (Barcelona: Destino, 1967), pàg. 42
  • Uns pelaven naps, altres feien les patates a trossos o pelaven les que s’havia de menjar la tropa, i alguns entraven el gènere en brut i el treien net per mitjà de baiards… La llum era feble; la humitat, molta.

    Joaquim Amat-Piniella, K.L. Reich (1963)

Tema de la setmana

Manlleus del francès

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

necesserpana