missal m

Definició

Llibre gran que durant la missa es té sobre l’altar, en què hi ha les oracions i les altres parts de la missa amb la indicació de les cerimònies.

2  Llibret per a ús dels fidels que conté els textos per a la celebració de la missa al llarg de l’any litúrgic.

El missal era un dels regals obligats per als nens i nenes que feien la primera comunió.

En aquesta segona accepció també és comú dir-ne llibre de missa o llibre d’anar a missa.

Etimologia

Del baix llatí missalis, ‘relatiu a la missa’, del llatí tardà missa, ‘fórmula litúrgica conclusiva’, del llatí mittĕre ‘enviar, deixar anar, manar que surtin’, tret de la fórmula final de l’eucaristia Ite, missa est ‘aneu-vos-en, és el comiat’.

Usos

  • Josep Playà Maset es lamentava d’aquesta ignorància supina en un article a La Vanguardia de l’any 1999 en el qual parlava de les proves de selectivitat. Es tractava d’una prova de llengua i els alumnes havien d’escriure el significat de la paraula «missal». Les respostes parlen per si soles: qui va dir que eren uns sostenidors, qui un davantal, qui una túnica per anar a resar, o una butxaca en unes faldilles per anar a missa, una guardiola, una capseta a les esglésies per als donatius, tauleta de nit, etc.

    Joan Fontcuberta i Gel, Tots els colors del camaleó (Un assaig sobre la traducció) (Tarragona: Arola, 2008), pàg. 71
  • Don Rafel es va acabar la xocolata i va mirar de reüll cap on sentia trafeguejar la seva dona. Per la fressa que feia devia estar guardant la mantellina i el missal a la calaixera de caoba.

    Jaume Cabré, Senyoria (Barcelona: Proa, 1991)

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb la missa

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “missal”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

missa novaanar a missa