Definició
Pacte que fan dues persones o més que disputen sobre alguna cosa, segons el qual la qui resultarà que no té raó o s’equivoca haurà de donar a l’altra una quantitat determinada o qualsevol altra penyora.
Qui perdi la juguesca haurà de pagar un sopar a tota la colla.
Etimologia
Derivat de jugar (del llatí jŏcari, mateix significat) amb possible influx de gresca, ‘joc de daus’.
Usos
He de reconèixer que hi té la mà trencada, amb la rebosteria, i estic segura que avui no farà una excepció. El dilema és: en deu haver fet un de pastanaga o de formatge? Faig una juguesca amb mi mateixa i aposto pel pastís de pastanaga. Si guanyo, me’n podré menjar un tall, però si apareix amb un pastís de formatge o amb un Sacher, prohibit tastar les postres!
Estel Solé, Si no puc volar (Barcelona: Rosa dels Vents, 2016)És un cicle tancat que desespera: mentre la brasa és calenta tornem a parlar de gestió forestal, d’abandonament dels camps i de pastures, de paisatges en mosaic, de desequilibri territorial. A les tertúlies torna a sortir el tòpic que els incendis de l’estiu s’apaguen a l’hivern, que ja sembla un mal acudit, i dels mitjans ens arriba l’ús piconador del mot territori per (no) voler dir país —que també podria donar peu a juguesques sobre quin conseller el repetirà més vegades en cada entrevista, si la d’Agricultura o el d’Interior—. Això sí, un cop extingit l’incendi, l’agulla del «territoriòmetre» anirà baixant progressivament per tornar a situar-se plana i inofensiva, i així fins al pròxim foc, que es repetirà el cicle.
Marta Rojals, «Si en cremen un, ens cremen a tots», dins No siguis pobre! (Barcelona: Ara Llibres, 2023), pàg. 87
Tema de la setmana
Divendres vèiem que posar messions era ‘fer una juguesca’ en mallorquí i un parell de subscriptors ens van fer adonar que el mot juguesca encara no havia rodat. Ho fem avui tot encetant una setmana dedicada a mots que formen part de la família de jugar.