hores petites f pl

Definició

Les primeres hores del dia, la matinada.
La locució «a hores petites» o «a les petites» significa ‘a la matinada’. En valencià també es diu «a les xicotetes».

Dormo molt poc; gairebé cada dia ja em desperto a les petites i espero inquiet que surti el sol per llevar-me.

Usos

  • El sopar habitual és excessiu, massa impregnat de tradicionalisme. La sopa, la verdureta, el lluç de palangre arrebossat o fregit, i encara la carn, molt sovint. I el vi del país que es fa dir sí senyor. I les postres. I el cafè o els cafès —perquè no es pot pas negar que ens agrada el cafè. I, per mica de superfície social que hom tingui, el conyac i el cigar. I ja gairebé són les dotze…! Després, per escasses i vagues que siguin les notícies de la radiodifusió, per poca cosa que hom hagi de dir a la família, per curta que sigui l’estona destinada a fullejar el diari o un llibre qualsevol, de seguida són les hores petites. Sempre són les dues! —diu la gent, sorpresa. Cada dia tenim la sensació que ens han estafat el temps.

    Josep Pla, «La vida que hem portat», dins Humor, candor… (Barcelona: Destino, 1973), pàg. 487
  • He sentit explicar a António Lobo Antunes que quan de nit es desperta i passa per davant de la biblioteca, sovint sent les xerradisses dels personatges de les diferents novel·les que, durant les nits silencioses, sempre a hores petites, surten del llibre a intercanviar xafarderies; en tenen tantes, per dir-se, tantes, perquè el llibre és un objecte viu, ple de passat i de futur, de records i de somnis.

    Jaume Cabré, La matèria de l’esperit (Barcelona: Proa, 2005), pàg. 99

Tema de la setmana

Coses petites

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

terròs [1]embarbussament