hores petites f pl

Definició

Les primeres hores del dia, la matinada.
La locució «a hores petites» o «a les petites» significa ‘a la matinada’. En valencià també es diu «a les xicotetes».

Dormo molt poc; gairebé cada dia ja em desperto a les petites i espero inquiet que surti el sol per llevar-me.

Usos

  • El sopar habitual és excessiu, massa impregnat de tradicionalisme. La sopa, la verdureta, el lluç de palangre arrebossat o fregit, i encara la carn, molt sovint. I el vi del país que es fa dir sí senyor. I les postres. I el cafè o els cafès —perquè no es pot pas negar que ens agrada el cafè. I, per mica de superfície social que hom tingui, el conyac i el cigar. I ja gairebé són les dotze…! Després, per escasses i vagues que siguin les notícies de la radiodifusió, per poca cosa que hom hagi de dir a la família, per curta que sigui l’estona destinada a fullejar el diari o un llibre qualsevol, de seguida són les hores petites. Sempre són les dues! —diu la gent, sorpresa. Cada dia tenim la sensació que ens han estafat el temps.

    , «La vida que hem portat», dins Humor, candor… (Barcelona: Destino, 1973), pàg. 487
  • He sentit explicar a António Lobo Antunes que quan de nit es desperta i passa per davant de la biblioteca, sovint sent les xerradisses dels personatges de les diferents novel·les que, durant les nits silencioses, sempre a hores petites, surten del llibre a intercanviar xafarderies; en tenen tantes, per dir-se, tantes, perquè el llibre és un objecte viu, ple de passat i de futur, de records i de somnis.

    La matèria de l’esperit (Barcelona: Proa, 2005), pàg. 99

Tema de la setmana

Coses petites

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

terròs [1]embarbussament