terròs [1] m

Definició

1  Tros petit i solt de terra compacta.

Aixafar els terrossos d’un camp.

2  Agregat anàleg de partícules o petits cristalls.

Cal posar-hi un terrosset de sucre.

Vegeu altres accepcions d’aquest mot a terròs3, terròs2

Etimologia

D’origen incert, probablement d’una base preromana tarók, mateix significat, sobretot atenent al sufix -ok, -oç, celtoide, amb influx de terra.

Usos

  • Però una cultura que només sobreviu en les seves manifestacions populars és merament folklore. Bolets, castells, el Barça: Perpinyà un altre cop. No ens desestimulem: el Rosselló té un parell de novel·listes, i bons, però aquests existeixen perquè existeix Barcelona. Sense una capital cultural, la cultura es desfà com un terròs de sucre dins l’aigua.

    Patrícia Gabancho, El preu de ser catalans (Barcelona: Meteora, 2007), pàg. 236
  • Miri, només queda una galeta… I jo que em pensava que estava malalt. Per a ell aquestes galetes deuen ser molt menys que un terròs de sucre; no li sembla? Hi cap molt de menjar, a dintre d’un elefant. Apa, fill meu, va l’última! I ara ve el bo: fixi-s’hi, veu? Rebrego la paperina, la rebrego a poc a poc, estiro el braç amb calma, amb una gran calma… miri com segueix el braç amb la mirada… i pam!, llenço la paperina. I ja tenim la reverència. Que n’és, de delicat!

    Mercè Rodoreda, «L’elefant», dins La meva Cristina i altres contes (1967)

Tema de la setmana

Coses petites

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

machores petites