terròs [2] m

Definició

(fig.)  Persona rústica, obtusa, mancada d’instrucció i d’educació.

Vegeu altres accepcions d’aquest mot a terròs1, terròs3

Usos

  • En una entrevista de fa anys, Paco Roig va ser interpel·lat sobre si valencià i català eren o no la mateixa llengua. El president del València C.F. ho resolgué dient que quan ell i Núñez parlaven, un ho feia en valencià, l’altre en català i s’entenien perfectament. Bona resposta per a Roig, ja que evitava un sí rotund, que li hauria comportat acusacions de catalanista, però també evitava el ridícul de negar l’evidència i quedar com un terròs.

    Jordi Davó i Moltó, «Hipòcrites» (Levante, 17 d’octubre del 2004)
  • —Bé, però la vostra intel·ligència vos ve de part de pare.
       Si vaig intentar desdramatitzar la situació és perquè vaig intuir un drama íntim en les cosines, i el vaig intuir perquè no l’explicitaren. Si els deia que havien emprat inadequadament el mot intel·ligència, feien un esbós estadístic: els meus germans i cosins de part de pare tenien estudis, mentre que els de part de mare eren, la majoria, uns terrossos —aquesta designació prenia en les seves boques un caràcter més solidari que hostil.

    Guillem Frontera, La mort i la pluja (Barcelona: Proa, 2008), pàg 19

Tema de la setmana

Com ja sabeu, ara i adés ens deixem dur pels vostres suggeriments… cosa que fem també aquesta setmana, amb la particularitat que hem triat cinc mots que poden ser emprats com a insults. Sempre va bé eixamplar el repertori quan l’ocasió s’ho val. El mot d’avui ens el va suggerir Víctor Iñúrria, de València, quan fa unes setmanes vam enviar terròs en el sentit de cosa petita (un terròs de sucre) i va pensar que aquesta altra accepció del mot també seria interessant. Mentrestant, us recordem que la campanya d’arreplec de virolla que vam encetar dilluns passat continua en marxa encara una setmana més, tot i que alguns llibres dels que regalem a canvi dels donatius de més de 18 europàfies ja se’ns estan acabant… Moltes gràcies a tothom per contribuir-hi! Entre tots fem rodar els mots: recordeu que RodaMots no rep cap subvenció de cap institució pública ni privada ni té cap ingrés que no siguin els donatius dels subscriptors. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

no saber d'on surten les missesmestretites