gibrell m

Definició

Vas rodó de poca alçària més ample de la boca que de la base, emprat per a rentar-hi plats i per a altres usos.

També: ribell, llibrell

Etimologia

Dissimilació del català antic llibrell, encara usat en algunes contrades, d’origen incert, possiblement del llatí labrellum, diminutiu de labrum, ‘pica, banyera, trull’, potser a través d’un mossàrab librel.

Usos

  • El veterinari era, en efecte, enemic de propietaris i de «senyors»; havia vengut, però, en un bon carretó de la seva propietat i parlava en to doctoral. Entrà al pati arromangat, lluint una camisa de la millor classe; i mentre se rentava dins un ribell que li havien posat damunt un pedrís, entaulà conversa amb els qui el voltaven.
       —Això sí que és un lavabo primitiu —digué—. Aquests senyors estan ben endarrerits. No tenir quarto de bany…

    Llorenç Villalonga, Bearn o la sala de les nines (Barcelona: Edicions 62, 1980 [1961])
  • Munyia la cabra, mentre els animalons, blancs i grisos, s’arraconaven temorencs dels gats. Isabel bevia a glopades la llet tèbia i abocava la resta dins un gibrell, per als moixos, que se l’engolien llepant metòdicament, observant al seu entorn amb ulls d’absoluta serenor.

    Baltasar Porcel, Cavalls cap a la fosca (Barcelona: Edicions 62, 1975)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta guanya un exemplar del llibre Xocolata desfeta, de Joan-Lluís Lluís, gentilesa de La Magrana. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

dorcasetrill