dorca f

Definició

Gerra o càntir de terrissa, de fusta o de metall on es guarda aigua, oli, vi, llet, etc.

Etimologia

Del llatí orca, ‘gerra’, i aquest del grec húrkhe, ‘gerra per a peix salat’.

Usos

  • L’altra de les meves feines diàries era anar a buscar la llet a la masia de can Palomeres. Hi havia cinquanta minuts traginant la dorca on m’abocaven la llet. I aleshores, carregat amb la llet, tornava a enfilar els cinquanta minuts de retorn cap a casa. Durant aquest trajecte, pensava quina malifeta podia fer per distreure’m.

    Fabian Estapé, De tots colors (Barcelona: Edicions 62, 2000), pàg. 26
  • En un cantó, hi ha la tradicional dorca d’aigua; a l’altre, la latrina. Les parets són altes. Al sostre, una petita i única obertura serveix de finestra. Al costat dret s’obre una cel·la, i al costat esquerre, unes altres dues. Dins de cada cel·la, cinc ocupants, tots detinguts, resistents o polítics. L’espai vital queda molt reduït.

    Vicenç Henric, Dies i nits dins la tempesta: memòries d’un deportat de Dachau (Valls: Cossetània, 2004), pàg. 29

Tema de la setmana

Per celebrar els onze anys que avui fa que estem rodant mots, el tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta guanya un exemplar del llibre Xocolata desfeta, de Joan-Lluís Lluís, gentilesa de La Magrana. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xopgibrell