gec [2] m

Definició

En sentit figurat, pallissa. 

Li han clavat un bon gec, pobre noi.

Se sol usar acompanyat d’un nom: un gec de llenya, de garrotades, de clatellades, d’hòsties, etc.

Etimologia

Vegeu gec en el sentit de ‘jaqueta’; sembla que l’etimologia és la mateixa en el gec literal i el figurat, segons els diccionaris; vegeu també jaco.

Usos

 • Uns i altres vam canviar les bicis per motocicletes de segona mà, i aviat van començar a robar-nos-les. Ara, però, els lladres eren una barreja de castellans i catalans alhora, gent que havia deixat d’estudiar, gent que s’havia quedat al marge, gent encallada. Els municipals de la vila, la majoria encara de l’època franquista, els agafaven, els tancaven al cuartelillo (si es queixaven gaire, els clavaven un gec de bufetades) i al cap d’unes hores els aviaven al carrer. Els seus pares ja no en feien cas. Després de les motos van venir els cotxes robats, els tripijocs amb la droga, les xeringues.

  Jordi Puntí, Els castellans (Barcelona: L’Avenç, 2011), pàg. 110
 •    —Volem parlar amb el senyor Camil —declama en Corvo.
     —No són hores —respon el gitano, gran i corpulent, de veu tranquil·la i posat d’aquí t’espero que et foto un gec d’hòsties.
     En Malsano esguarda en Corvo. Té raó. Treure del llit el patriarca a les quatre de la matinada és, pel cap baix, imprudent.
     —Avisa’l i que decideixi ell.
     —No caldrà —una veu rogallosa que surt de la barraca més gran—. Chacote, deixa passar els senyors inspectors.

  Marc Pastor, La mala dona (Barcelona: La Magrana, 2008)

Tema de la setmana

Si t’estomaquen, malament: però això no treu que puguem ampliar el vocabulari entorn d’una cosa tan atàvica i arrelada a l’espècie humana com és clavar mastegots i atonyinar-nos els uns als altres. Qui no ha rebut o donat mai una plantofada?

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “gec [2]”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estomacarclavar un juli