clavar un juli

Definició

Pegar a algú; donar un cop a la cara, al clatell, etc.

Va clavar un juli al fill perquè li havia respost de mala manera.

També es pot usar amb altres verbs com ara ventar, fotre, etc.

Usos

 • Anaven a robar patates a la matinada, abans de començar el torn de la fàbrica, amb l’aixadell amagat al cistell, a sota d’un sacot, no les havien atrapades mai, eren llestes, reien, l’Andreu Carboner sí que el van enxampar, l’amo de can Besunya el va atrapar amb la mata als dits i li va clavar un juli allà mateix, mastegot va, mastegot ve, el va deixar ben estomacat, quina vergonya…

  Emili Teixidor, «La meva germana és ben boja», dins Sic transit Glòria Swanson (Barcelona: Edicions 62, 1988), pàg. 18
 • La premsa va rebre l’ordre d’airejar la clausura de tres cataus de mala mort i l’engarjolament de macarrons i alcavotes de tercera fila. La sang no va arribar al riu, en aquest cas al Segre, si bé, a la d’un bacallaner ateu, enxampat per equivocació en la santa croada, va anar-li d’un pam. La bòfia va clavar-li un juli esgarrifós i van haver de portar-lo a l’hospital, on les monges, santament escandalitzades per la incredulitat religiosa de l’atonyinat, van estar a punt d’enviar-lo a la glòria eterna a força d’oli de ricí perquè comprovés in situ el seu nefast error.

  Jesús Moncada, «Un dimecres de cendra», dins Calaveres atònites (Barcelona: La Magrana, 1999)

Tema de la setmana

Pallisses de les que couen (les que guarden la palla són d’una altra mena). El mot d’avui és un suggeriment de Josep Martí Colomina i Gasol, de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), i Joan Comasòlivas, de Matadepera (Vallès Occidental).

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “clavar un juli”

 1. Josep Rof Rof — la Garriga Barcelona

  M’adono que és dissabte sols perquè no rebo els Rodamots, aprenc amb vosaltres, em distraieu, sou collonuts, gràcies per fer-me la VIDA! més agradable. Pateixo una ELA de fa 16 anys.

  Respon
 2. Pere Castaño — Sabadell

  De seguida que he vist el mot d’avui, he recordat una expressió que feien servir les noies (també els nanos, si mai hi participàvem) en saltar a corda.
  El diccionari de l’IEC la recull: 2 [JE] fer juli En el joc de saltar a corda, fer-la rodar molt ràpidament.
  Hauria estat bé recordar-la en el correu d’avui, tot i que ignoro si encara és viva…

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gec [2]clatellada