fer estaries loc verb

Definició

Entretenir-se, deturar-se algú en un lloc durant un temps.

Me’n vaig corrents, no puc fer estaries.

Hi fa ben poques estaries, a casa.

Etimologia d'estaries

D’estar, del llatí stare, ‘estar dret, aguantar-se ferm’.

Usos

  • El meu pare, per alegrar-nos, havia tingut la pensada de dur-nos a veure la revista. La mare hi accedí de bon grat, amb gran satisfacció meva, perquè tots els minyons de sis anys són sensibles als espectacles del militarisme.
       Feia una diada calma i assolellada, una diada de finals de verema o de començament de les caceres. Barcelona en festa es deixondia peresosament. Ningú, a casa, no va fer estaries per llevar-se, i després d’esmorzar amb llestesa ens vestírem com per anar a missa major.

    Gaziel, Tots els camins duen a Roma. Memòries (1893-1914), vol. I (Barcelona: Edicions 62, 1981), pàg. 36

Tema de la setmana

Dijous farà 123 anys del naixement de Gaziel, pseudònim d’Agustí Calvet (Sant Feliu de Guíxols 1887-Barcelona 1964). El rodamotaire convidat d’aquesta setmana, Albert Branchadell, ens ha triat i garbellat algunes paraules i expressions tretes de Tots els camins duen a Roma, les memòries d’infantesa i joventut d’un dels pioners del periodisme modern a Catalunya. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer un mosfangar