fer cabal

Definició

Fer cas (d’alguna cosa), donar importància (a alguna cosa).

De les seves amenaces, no en facis cabal.

Haurem de fer cabal dels seus consells.

Usos

  • No hi havia manera d’anar-me’n amb la ment, ben enllà, i a mi m’agrada que els pensaments volin. I també tenia por que me n’expliqués la vida, aleshores ja hi érem, que si l’escoltava acabaria per entendrir-me. I és que jo sóc tova i deixo que la gent enraoni i enraoni, i, com que me’n vaig lluny, es pensen que no en faig cabal.

    Montserrat Roig, L’òpera quotidiana (Barcelona: Planeta, 1982)
  • A la taula del bar, a la saleta d’estar, el locutor del telediari, la revista il·lustrada, el programa de ràdio o la possible pel·lícula de la nit es produeixen sempre en un idioma altre que el de casa. No és un secret per a ningú. Amb raó o sense (no som l’únic cas al món, ni de bon tros, però la gent, d’això, no en fa cabal), la nostra situació lingüística és viscuda com una anomalia pels qui la pateixen. Una anomalia i també un gros inconvenient.

    Enric Sòria, Mentre parlem (València: PUV, 2013), pàg. 268

Tema de la setmana

De tard en tard, fem cabal dels suggeriments que ens feu els seguidors de RodaMots, encara que sigui amb molt de retard. El mot d’avui ens el van proposar Lou Hevly, de Seattle (acasat a Manresa), el 2004 i Josep M. Mas d’Alella (Maresme) el 2007! Aquest darrer ens indicava un ús diferent de l’expressió fer cabal: «per dir que hom no acaba d’entendre o de copsar el sentit d’alguna cosa (per exemple, ‘No sé si en farem cabal d’això que passa/que m’expliques’. També l’he sentida dir en el context ‘No sé si en traurem l’aigua clara’». Deia que ho havia sentit a l’Anoia. Algú més en sap res?

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer mandresesquerar