esternudera f

Definició

Ganes d’esternudar.

Sempre que arriba la primavera, amb tant de pol·len m’agafa esternudera.

Etimologia

D’esternudar, d’esternut, del llatí tardà sternutus, mateix significat.

Usos

  • Vostè, senyor secretari, sap millor que ningú que l’hivern va ser dur; només li cal fer un cop d’ull al registre de defuncions. ¿Quants vam enviar-ne a menjar terra? Un fotimer, comptant-hi l’Àgata, un detall que m’havia passat per alt a l’hora dels càlculs i que va implicar despeses imprevistes. En canvi, jo ni vaig constipar-me. De l’esternudera o de la tos d’altres hiverns, ni rastre. Per l’abril, un altre moment crític, si fa no fa el mateix.

    Jesús Moncada, «Aparició providencial de la sardina», dins Calaveres atònites (Barcelona: La Magrana, 1999)
  •     —Saps una cosa? Us estimava, encara que et sembli mentida, tant a la teva mare com a les teves germanes, us estimava… a, ah, ah… aaaaatxim!
       Aquella esternudera, a Carles Hebdomi li començava a recordar el pas per Dissabte. «A veure si se li ha encomanat un misteriós i no classificat virus sabatí. Perquè sembla que d’alegria no en té pas gaire ara».

    Joaquim Soler i Ferret, Una furtiva llàgrima (Palma: Moll, 1983), pàg. 176

Tema de la setmana

Ganes de fer coses

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

parleracaguera