parlera f

Definició

Ganes d’enraonar, xerrera.

Quina parlera, aquell parell! Fa una hora que no paren.

Parler -a també és un adjectiu que vol dir ‘enraonador, que parla bé’: Era una dona poc parlera però gran feinera.

Etimologia

De parlar, del llatí vulgar parabolari, ‘fer comparacions; contar historietes’, derivat de parabŏla, ‘comparació; al·legoria’.

Usos

  • «Sou els millors», graduava Crisant en la intimitat. I repartia lloances als seus apòstols. «Quines boniques mans que teniu, Amaranta! I vós, Alosa, com les bellugueu! I, vós, Baronet, quin bell silenci! El silenci és la millor de les qualitats, perquè permet de pensar amb puresa», adoctrinava. «I vós, Victòria, quina finesa d’esperit! I vós, Mimí, quina veu, que parlera! Garlar amb perícia és la millor qualitat, perquè permet d’expressar amb puresa el pensament».

    Salvador Espriu, «Teoria de Crisant», dins Narracions (Barcelona: Edicions 62, 2005), pàg. 74
  • Jo no vaig gosar dir res, malgrat que tenia ganes de saber coses d’aquell exèrcit de miserables que passava. El lladre no mostrà gaire parlera durant la fatigosa galopada. Gairebé no va dir res en tot el camí. I a mesura que ens acostàvem al monestir, feia el posat més sorrut i els crits i vergassades a la bèstia eren més aspres, com si volgués trencar la mica d’amistat que podia haver nascut entre ell i jo en el transcurs de les peripècies que havíem viscut plegats.

    Emili Teixidor, L’Ocell de Foc (Barcelona: Laia, 1972)

Tema de la setmana

Mots que designen ganes de fer coses

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

camineraesternudera