estar en estat

Definició

Estar una dona prenyada, gestant.

Aquella dona en estat, feu-la seure; deu estar cansada d’esperar-se dreta.

També: en estat interessant

Altres maneres de dir ‘en estat’

Usos

 • A quarts d’onze de la nit han passat ja, per davant de la terrassa, totes les persones que inevitablement hi havien de passar. Han passat els joves matrimonis que vénen de donar la volta habitual; la senyora està en estat —«Ha rebut», diuen a Torrelles—, i en aquesta situació caminar una mica, en aquesta hora, és d’una gran utilitat.

  Josep Pla, El carrer Estret (1951)
 • Desembarcar a Puerto Rico i venir-li els dolors del part ha estat tot u i així s’han sortit amb la seva. Les autoritats nord-americanes els han clavat una reprimenda severíssima ja que està rigorosament prohibit que hi entri cap estrangera en estat interessant però això no treu ni pot treure que l’innocent sigui tan ianqui com el mateix Roosevelt; les autoritats podrien expulsar els seus pares, que no ho són, però deixarien si ho fessin un ciutadà nord-americà sense els aliments imprescindibles, que només li pot donar mistress Poveda, i ¿com deixar aquesta sense el seu marit, que la manté? Les darreres notícies són que han obtingut uns papers en tota regla i que el nou ciutadà nord-americà es cria, gràcies a mistress Poveda, robust i xamós que dóna bo de veure; qui menja sopes se les pensa totes.

  Joan Sales, carta a Mercè Figueres, 11 de juny de 1941, dins Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 2007)

Tema de la setmana

Mots en estat. El d’avui és un suggeriment d’Ariel Serra, de Cadaqués (Alt Empordà)

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “estar en estat”

 1. Joaquim Bayé — Vidreres (la Selva)

  A les variants que recolliu d'”estar en estat” hi he trobat a faltar l’expressió estar així, ben viva entre les generacions més grans de, com a mínim, la Selva i el Gironès.

  Mercè Rodoreda la posa en boca de la Colometa al capítol X de La plaça del Diamant:

  “La mare d’en Quimet em va senyar el front i no va voler que li eixugués els plats. Jo, estava així. […] El meu pare, quan va saber que jo estava així, en Quimet havia anat a dir-li-ho, em va venir a veure i va dir que, tant si era noi com si era noia, el seu nom estava acabat.”

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

prenyscaldera vella, bony o forat