caldera vella, bony o forat

Definició

Refrany que significa que les persones velles sempre tenen xacres causades pel pas dels anys.

La setmana passada l’avi va estar encostipat i aquesta diu que li fa mal el maluc i no pot caminar; ja ho saps, caldera vella, bony o forat.

Variants: a la vellesa, bony i forat; caldera vella o terrat, sempre té bony o forat. Vegeu-ne més variants aquí

Etimologia de bony

Usos

  • Sempre vaig pensar que, si em faltés l’Enriqueta, tornaria amb l’Encarnacion, però… L’Encarnacion d’avui no és ni sombra de lo que fue, s’ha convertit en un sac de gemecs carregat de malures i que només sap parlar d’operacions i de metges. Pobra Encarnacion, és llei de vida: caldera vella, bony o forat. Ja té un peu en lo que més por ens fot a tots, la decrepitud. Tan tocada i posada que semblaves descendenta de marquesos… Roseret de roses blanques, qui ens ho havia de dir!, tan amics com érem antes i ara ens hem de veure així.

    Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Proa, 2011), pàg. 273
  • Ben mirat, no tens gaires arrugues, sembles més jove que la majoria de dones de la teva edat, però has envellit en l’actitud. Ja ho dius tu: calder vell, bony o forat. Et sento parlar sola, sil·labejant com beata en oració; et miro i perfiles amb concentració absent el lloc aproximat de les celles amb un llapis carbó. Sé que t’he fet enfadar. M’has vist caminar descalça del dormitori al lavabo? He fet petar la porta? O m’he llevat massa aviat i no havies acabat de fer la feina.

    Maria Barbal, País íntim (Barcelona: Columna, 2005)

Tema de la setmana

Aquests dies celebrem dos infantaments (en sentit figurat): un d’electrònic, la Paremiologia catalana comparada digital, un esforç conjunt de Víctor Pàmies i Softcatalà (per això aquesta setmana anirem enviant alguns dels 100 refranys més citats) i un altre de ben tangible, l’últim llibre de RodaMots, anomenat Els mots (t)robats i que es va publicar fa tres mesos però alguns seguidors d’aquesta llista no se n’han assabentat encara. Durant aquesta setmana i la que ve, oferim als qui el vulgueu i encara no el tingueu l’oportunitat de comprar-lo mitjançant aquest formulari (no el trobareu a les llibreries: paciència), amb la propina que també us l’enviarem en format digital.

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “caldera vella, bony o forat”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estar en estatsi la Candelera plora, l’hivern és fora