si la Candelera plora, l’hivern és fora

Definició

Si plou per aquesta època de l’any (començament de febrer), l’hivern va de baixa.

Possiblement aquest és un dels refranys que tingui més variacions i afegits. Al recull Els 100 refranys més populars, vam triar aquesta variant: Quan la Candelera plora, l’hivern és fora; quan la Candelera riu, l’hivern és viu; tant si plora com si riu, l’hivern és viu. És una manera d’encertar-la segur: tant hi fa el temps que faci, el cas és que encara som a mig hivern.

Vegeu-ne més de 250 variants aquí

Etimologia

La Candelera és el nom popular de la festa catòlica en què se celebra la presentació de Jesús al temple de Jerusalem, en què hi ha la benedicció de les candeles i la processó. El nom ve de candeler, ‘persona que fa ciris, candeles, o que en ven’, de candela, del llatí candela, mateix significat, forma culta, per influx sobretot eclesiàstic, dominant sobre la popular, antiga i dialectal, canela.

Usos

 • —Pare —el vaig saludar—, afanyeu-vos, que no feu tard.
     —Ja ho tinc llest. Només em cal ensacar els fems i llençar-los al corral.
     —I bon dia que fa, eh, pare?
     —Sí, però ja se sap: si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu.
     —Tant si plora com si riu, l’hivern és viu —li vaig acabar la cantarella.

  Josep Gironès, La cabana (Valls: Cossetània, 2008)
 • Com que era dia de festa major, el carrer Ample era un formiguer bressolat per l’escalf de la mitja tarda: hi havia qui s’aturava a badar davant dels torronaires d’Agramunt, els qui s’entretenien a saludar parents i coneguts, i qui s’afanyava per arribar al concert que engegava després del futbol. Es parlava del temps i de la por que la bonança d’aquells primers dies de febrer no fos traïdora i cremés els ametllers, si començaven a florir, amb alguna gelada tardana. Ja se sap que «si la Candelera riu, l’hivern reviu».

  Isidor Cònsul, Tractat de geografia (Barcelona: Empúries, 2008), pàg. 18

Tema de la setmana

Alguns dels refranys més populars que trobem a la Paremiologia catalana comparada digital, que es presenta la setmana vinent a Barcelona

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “si la Candelera plora, l’hivern és fora”

 1. Lluís Emili Bou Gibert — Barcelona

  1955, ràdio Barcelona, espai humorístic esportiu de Valentí Castanys: “Si la Candelera plora, el fred ja és fora; si la Candelera riu, el fred és viu, i si la Candelera neva, la grip ja és teva”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

caldera vella, bony o foratal pot petit hi ha la bona confitura