Enigmot XXX: desllorigador

Rodamotaires del món,

Com fem de tard en tard, la setmana passada no vam explicitar quin era el tema de la setmana sinó que l’havíeu de trobar vosaltres. Els mots enviats van ser aquests:

fer la seva · macip -a · tenir el fetge gros · tafanejar · ser un escolà d’amén

Aquesta vegada —a diferència del que és habitual en enigmots anteriors— no calia descartar cap mot dels cinc; tots tenien alguna cosa en comú. Val a dir que no devia ser gaire difícil, ja que vora el 40% de les respostes rebudes l’han encertada.

El més matiner de tots i el que s’endú el primer premi, el llibre No val a badar. Més de cent mots catalans intraduïbles, de Jordi Badia i Pujol (Rosa dels Vents, 2023), és Toby Willett, anglès acasat a Sant Esteve de Llémena, la Garrotxa, que dimarts de bon matí ens va fer arribar aquest missatge:

Vaticino que el tema de la setmana és: «Paraules en les quals la definició conté la paraula ‘altri’».

Que si ho recordeu era justament el mot que havíem vist divendres de la setmana anterior.

En Toby va tenir el mèrit d’arribar a aquesta conclusió després que haguéssim enviat tan sols un parell de mots, fer la seva («Obrar amb independència, encara que sigui en perjudici d’altri») i macip («Servent, especialment jove; persona que està al servei d’altri»). Dimarts mateix vam rebre més respostes, però no anaven prou ben encaminades.

A partir de dimecres, amb tenir el fetge gros («Suportar, tolerar, veure impassiblement, coses que, a altri, els afectarien, els mourien a obrar, etc.»), va haver-hi més gent que va caure en la coincidència del mot altri en les definicions.

La connexió entre els mots no era pas pel significat que tenen sinó per com els definim. El tafanejar de dijous era «Exercir algú la seva curiositat en afers d’altri» i divendres completàvem la sèrie amb la locució ser un escolà d’amén («Acomodar-se en tot a la voluntat d’altri»).

A banda d’aquesta resposta, sempre hi ha qui en troba unes altres. Vegem-ne unes quantes.

Albert Garriga Pujol, del Baix Llobregat, veu una connexió alternativa entre els mots:

he trobat desconcertant
mirar de trobar cap nexe
entre les cinc propostes.

només se m’acut proposar
que són paraules o expressions
que van netament de baixa

(si no és que tot l’idioma
no se’ns desfà a ulls veients
cada dia que passa).

No cal desesperar, segur que a partir d’ara aquests mots i locucions tindran molta més vida!

Roger Bellavista, de Mataró, es fixa en els passatges citats i no tant en els mots:

L’única cosa que he trobat en comú en els mots d’aquesta setmana és que en els usos totes inclouen exemples de novel·les situades —si més no en part— a la ciutat de Barcelona.

Així tenim en fer la seva un exemple extret del llibre L’últim dia abans de demà, d’Eduard Márquez, que transcorre entre Barcelona i el Port de la Selva. En macip la referència no és directa d’una novel·la però sí d’un article sobre L’església del mar, d’Ildefonso Falcones. L’exemple de la dita tenir el fetge gros és del llibre Què farem, què direm?, de Pep Coll, que transcorre entre el Pirineu i Barcelona. En el mot tafanejar, hi ha la referència a La història viscuda del barceloní Joan B. Culla, i, finalment, en el mot d’avui, ser un escolà d’amén, hi ha la referència —que potser ha estat la que m’ha aixecat la llebre— a La febre d’or, de Narcís Oller.

Per acabar, en Nel de Palma proposa una lectura relacionada amb l’actualitat:

El tema de la setmana és el nou Govern d’Espanya i, en particular, el seu president, ja que tafaneja fa dècades a esquerra i a dreta per aconseguir fer dels seus (socis, afiliats, votants…) llurs macips que, malgrat saber que sempre fa la seva, tenen el fetge gros i s’empassen calàpots i gripaus, demostrant que són uns escolans d’amén (laics, ecosocialistes o sobiranistes).

Havíem de rifar un parell més d’exemplars de No val a badar de Jordi Badia i Pujol entre totes les respostes correctes rebudes, però com que aquest enigmot era el que fa trenta d’ençà que vam fer el primer justament ara fa 19 anys (si hi voleu tornar, aquí trobareu els cinc mots… https://rodamots.cat/2004/?w=48; n’hi ha un que no encaixa amb els altres), tirem la casa per la finestra i n’oferim tres més. Els guanyadors han estat Enric Ivorra de Viladecans (Baix Llobregat), Lluïsa Gavilà Furió de Nàquera (Camp de Túria) i Cinta Macià Pi de Fals (Bages). L’enhorabona!

Au, gràcies a tothom per l’enginy i la paciència!

Salut i mots,

Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 27 de novembre del 2023

 

Els mots enigmàtics
https://mm.rodamots.cat/m/1484/

Bases de participació
https://rodamots.cat/escreix/enigmot-novembre-2023-bases/