tenir el fetge gros

Definició

Suportar, tolerar, veure impassiblement, coses que, a altri, els afectarien, els mourien a obrar, etc.

Aquest sí que té el fetge gros, està ben tranquil; un altre, al seu lloc, es desesperaria.

També: tenir molt de fetge, tenir bon fetge o simplement tenir fetge. El DCVB aclareix: «Hi ha altres expressions intensives, com tenir fetge de bou, o fetge de lluç, o un fetge com una rajada o un fetge com una romeguera».

Usos

  • Manar és collonut si tens el fetge gros per fer veure que ets una cosa encara que en realitat en siguis una altra de ben diferent. En el fons, la clau està a manar prou temps per fer que la borregada s’acostumi a les putades que els apliques i les vegi com a tolerables. Si manes prou temps, la humanitat entendrà que formes part del paisatge i seràs recordat com algú que s’ha d’admirar.

    Malcolm Otero i Santi Giménez, Instruccions per passar a la història (Barcelona: Bridge, 2020)
  • Tenia raó: pel carrer ens van aturar tres o quatre pidolaires més. L’un deia que feia dos dies que no menjava i es volia comprar un entrepà; l’altre, que s’havia de comprar unes espardenyes; una gitana pidolava una ampolla de llet per al seu fill… Jo vaig fer com els meus cosins, passar de llarg com si no existissin. Ostres, nois, allò més que una ciutat olímpica, sembla la casa de la caritat! S’ha de tenir fetge per circular per aquells carrers!
       —Ja t’hi acostumaràs —em van dir els cosins.

    Pep Coll, Què farem, què direm? (Barcelona: Cruïlla, 1989)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya un exemplar de No val a badar. Més de cent mots catalans intraduïbles, de Jordi Badia i Pujol. En sortejarem dos més entre els altres encertants. Vegeu aquí les bases per participar-hi.

Temes i etiquetes

2 comentaris a “tenir el fetge gros”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

macip -atafanejar