fer la seva

Definició

Obrar amb independència, encara que sigui en perjudici d’altri.

No vol que el destorbin ni admet consells; sempre fa la seva.

També s’usa amb les altres formes del possessiu.

Tu fes la teva i no et fiquis on no et demanin.

Usos

  • Ressegueixo la llista de cançons i assenyalo la penúltima.
       La meva preferida era My Generation. Creia que era el súmmum de la incorrecció contra els grans que ens impedien fer la nostra i era prou ingenu per pensar que hi havia alguna possibilitat de derrotar-los. Però ja ho veus: res de res. Amb el temps, l’únic que s’aconsegueix és canviar de bàndol.

    Eduard Márquez, L’últim dia abans de demà (Barcelona: Empúries, 2011), pàg. 94
  • En tot el temps que feia que era aquí, ni una sola persona li havia parlat amb sinceritat, amb senzillesa, de bones; fins la mare, la velleta, es veia canviada, canviada del tot! ¿Per què, vejam, amb el Sissoi no parava de xerrar i riure mentre que amb ell, amb el fill, es posava tota seriosa i callava i es cohibia, si a més no li esqueia gens? L’única persona que sempre feia la seva davant d’ell i deia el que li venia de gust era el vell Sissoi, que s’havia passat la vida entre bisbes i n’havia vist morir onze. Per això costava tan poc d’avenir-s’hi, encara que fos un home difícil i busca-raons.

    Anton Txékhov, «El bisbe» (1902), dins 24 contes (Barcelona: Club Editor, 2021), traducció d’Arnau Barios

Aquesta setmana, enigmot!

La setmana passada vèiem alguns mots trets del darrer llibre de Jordi Badia i Pujol, No val a badar. Més de cent mots catalans intraduïbles. Aquesta en sortejarem tres exemplars entre tots els subscriptors que no badeu i endevineu el tema de la setmana: heu d’enviar les respostes a mots@rodamots.cat; farem un sorteig entre totes les respostes correctes rebudes fins dissabte 25 a la 1 del migdia. A diferència d’altres enigmots, en aquest no hi ha cap mot que no encaixi amb els altres. Vegeu al primer enllaç les bases completes de participació.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “fer la seva”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

altrimacip -a