encís m

Definició

1  Acció d’encisar; l’efecte.

En començar a parlar i presentar el seu programa electoral, va desfer tot l’encís.

2  Allò que encisa en una persona o cosa.

   L’encís del paisatge de la Garrotxa va fer que ens hi quedéssim a viure.

   Té una manera de ser plena d’encisos.

Etimologia

D’encisar, del castellà hechizar (que també ha estat alterat en enchizar), derivat d’hechizo, ‘fetilleria; artifici de fetillers i bruixes’, de l’adjectiu hechizo, ‘postís, artificiós’, derivat d’hecho, ‘fet’. Les formes valencianes més comunes són enxís i enxisar.

Usos

  • Les últimes hores de la tarda acostumen a ser molt agradables, però el veritable encís es reserva per manifestar-se amb tots els seus enigmes a les nits del desert. Les paraules se m’escapen, rodolen quan les enfilo per descriure aquestes nits. Intento trenar-les amb tendresa i em brollen emocions desbocades que les confonen i les buiden de significat. Desisteixo, tanco els ulls i veig la foscor que avança tímidament. Reclama la seva nit amb el rostre ruboritzat i el cel li demana compartir-la. Li parla amb dolçor, la sedueix, s’abracen i es fonen l’un en l’altra.

    Pius Alibek, Arrels nòmades (Barcelona: La Campana, 2010), pàg. 295
  • Privar el nen de l’encís de la narració, de la música, del poema, és com un enterrament en vida. «Si el nen es queda buit de textos, en el sentit més estricte del terme, patirà una mort prematura del cor i de la imaginació», apunta George Steiner.

    Emili Teixidor, La lectura i la vida (Barcelona: Columna, 2007)

Tema de la setmana

Encetem una setmana de suggeriments que ens heu fet (i que ens podeu continuar fent des d’aquesta pàgina), alhora que continua la campanya d’arreplec de virolla uns quants dies més. Moltes gràcies als que hi heu aportat el vostre granet de sorra. No demanem pistrincs a canvi de res, sinó que a més d’oferir-vos ‘Cada dia un mot’ i les frases diàries de Minimàlia, amb els donatius de 20 eurons o més teniu un munt de llibres de regal per triar! I entre els que no hi arribin, independentment de l’import, sortejarem cinc llibres més. Afanyeu-vos-hi! Per cert, el mot d’avui és un suggeriment de Miguel Amorós, de Lleida. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

un bé de déubellumes