bellumes f pl

Definició

Pampallugues. És un mot usat sobretot a les Balears.

veure bellumes  Estar molt dèbil per manca d’aliment.

Anam a dinar, que ja veig bellumes.

Etimologia

De besllum, probablement del llatí bis lumen, ‘llum doble’.

Usos

 • Me’n vaig anar corrents, i quan era un tros enfora vaig escampar enmig de la carretera tot el que hi havia dins. El vent va fer la resta. Va ser molt bonic veure com les cartes, els requeriments, les factures, les postals, les lletres d’amor, els telegrames i alguns paquets petits se n’anaven volant. Van fer un remolí de colors. La majoria van anar directament a la mar, i la resta va quedar escampat per les roques del penya-segat. La cartera lletja es va posar a plorar. Jo l’observava des de lluny. Parlava per telèfon mòbil no sé amb qui. Bé, supòs que comunicava a la policia el que li acabava de passar, perquè pocs minuts després vaig veure com un parell de cotxes patrulla s’atracaven cap a Son Blanc. Les bellumes blaves i les sirenes.

  Esperança Camps, Eclipsi (Alzira: Bromera, 2007)
 • Els infants es belluguen
  dins un cercle virtuós
  de miracle en miracle
  amb besllums de colors.
  Els infants són esponges,
  per això és que van xops
  de totes les bellumes,
  de totes les colors.

  Guillem d’Efak, «Els infants»

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Catalina Ledesma Mascaró, mallorquina acasada a Veneçuela. Alguns subscriptors s’han quedat veient bellumes en veure els llibres de regal que oferim a canvi dels donatius per a ‘Cada dia un mot’… No passa cada dia, això! 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

encísbressol