encabritar-se v

Definició

Alçar-se un cavall dreçant-se sobre les potes del darrere; alzinar-se.

Un cavall va encabritar-se perquè vaig topar amb una de les seves potes.

Etimologia

De cabrit, ‘petit de la cabra’, del llatí capritus, mateix significat, de capra, ‘cabra’.

Usos

  • El camí passava entre horts pulcres, plens de verdures, amb la terra grassa i negra. Tothom caminava a poc a poc, sense esma. Tothom caminava sense saber per què. Tot d’una la corrua de gent s’aprimà cap a un costat del camí. Venia un grup de cavalleria colonial. Un cavall s’encabrità, i renillà desesperat.
       —Arracona’t ben bé als filferros. Agafa’t fort que no et donin una empenta i et facin caure sota les potes dels cavalls.

    Mercè Rodoreda, «Orleans, 3 quilòmetres», dins Semblava de seda i altres contes (1978)
  • Per aquells indrets, difícilment es veia passar més d’un vehicle motoritzat en un sol dia, i ara en ben poc de temps, ja n’havien estat un parell. Quan l’automòbil arribà a la seua altura es detingué i els matxos feren un parell de temptatives d’encabritar-se que Camallonga frustrava sense massa dificultats. El conductor tragué el cap per la finestra, els contemplà un instant amb aire sorneguer, i els desitjava bon dia.

    Joan Olivares, L’estrep (València: Tres i Quatre, 2005)

Tema de la setmana

Mots encabritats

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

camí de cabresestar com una cabra