cabrit m

Definició

Petit de la cabra fins que el desmamen (al mig any o un poc més).

El cabrit mama entre 15 i 20 vegades al dia.

«Mentre el nadó no està desmamat, se sol designar amb el nom de cabrit sense distingir el mascle de la femella; quan és desmamat, ja diuen cabrit al mascle i cabrida a la femella, i ho són fins que tenen un any. A edat d’un any comencen a ser anomenats primal i primala» (Diccionari català-valencià-balear).

Etimologia

Del llatí capritus, mateix significat. Derivat d’aquest mot tenim el verb encabritar-se.

Usos

  • A primeries de la guerra, enfront de casa vivia un home, el tio Boix, li deien, que tenia ramat de cabres i ovelles. L’home era un poc de dretes, va prendre por i va desfer el ramat. Es va quedar només un parell d’ovelles, una cabra i la cabreta filla. Les tenia a casa. A última hora, devia pensar que encara li les requisarien si s’encantava, i li les va donar a mon pare: Hi has Vicent, ja m’ho pagaràs. Mon pare no podia de moment. No tenia diners mai tampoc. La cabra era tan fina i tan bona que la vam portar al mascle i va parir cinc cabrits. Els cinc els va traure avant amb la llet d’ella.

    Víctor Labrado, Quan anàvem a l’estraperlo (Barcelona/Manresa: Angle, 2004)

Tema de la setmana

No és pas el mateix un animal petit que el petit d’un animal: el nom petit vol dir ‘persona o animal que està en els primers períodes de la creixença’. És justament el que veurem aquesta setmana, noms que designen les cries d’uns quants animals, tots mamífers.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

les cabres, pels seus pecats, porten els genolls pelatscadell