eixugar v

Definició

Assecar (una cosa molla) passant-hi quelcom que se n’emporti la humitat.

Eixugar els plats amb un drap. Eixugar-se les mans amb una tovallola. Eixugar-se els llavis. Eixugar-se els peus a l’estora. Eixugar-se la suor, les llàgrimes, amb un mocador.

Eixugar un deute o un dèficit equival a liquidar-lo: Obtenir avui per demà una suma com aquella volia dir eixugar tots els deutes de cop.

Etimologia

Del llatí tardà exsucare, ‘deixar sense suc’, derivat de sucus, ‘suc; saba de les plantes; líquid del cos humà o dels animals’.

Usos

 • Ens llevàvem d’hora i portàvem les tovalloles al pati per airejar-les. Com que jo em feia pipí dia sí dia també, l’havia d’estendre perquè s’eixugués i cada dia em queia una cleca. Però després tot quedava oblidat i me n’anava a jugar amb les nenes.

  Asha Miró, La filla del Ganges. La història d’una adopció (Barcelona: La Magrana, 2003)
 • La Miquèla es va treure l’anorac, es va deixar caure de cul a terra, i va començar a descordar-se el calçat, mentre jo buscava la manera de fer foc per a escalfar-nos i eixugar la roba. En un extrem de la balma vaig veure restes d’un foc a terra i, al costat, uns quants troncs secs però massa gruixuts per a encendre’ls. Per sort, hi havia també unes quantes pinyes i alguns branquillons.

  Raimon Esplugafreda, Hem nedat a l’estany amb lluna plena (Barcelona: Laia, 1981)

Tema de la setmana

L’eix dels mots que veurem aquesta setmana és que tots comencen amb eix-, com eixavuiro, eixir, eixamorar o eixalar.

Enllaços

4 comentaris a “eixugar”

  • albert — Palamós

   Tenint en compte l’escreix, SEC, ja que

   El verb eixugar s’usa per a expressar el concepte d’eliminar el líquid (generalment aigua) que cobreix superficialment alguna cosa.
   En canvi, el verb assecar s’empra quan volem expressar el concepte d’eliminar l’aigua que forma part de l’estructura d’alguna cosa, és a dir, l’aigua constituent de la matèria de què està formada la dita cosa.

   Respon
  • Pep — Perpinyà

   “ÉS eixut” (perquè sol tenir aigua) (“està eixut” voldria dir que roman eixut, que continua a ser eixut, altrament és un castellanisme)

   “ÉS sec” (contrari de ÉS moll/mullat)

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

assecareixam