eixavuiro m

Definició

Esternut (Osona, Ripollès).

Etimologia

D’eixavuirar, del català antic avuir, aüir, ‘esternut’, del llatí augurium, ‘averany, auguri’, a causa del valor augural que els antics concedien al fet d’esternudar. El verb podria tenir ja base en un llatí vulgar exaguriare, ‘fer profà, teure el caràcter sagrat’, que hauria derivat en el sentit de ‘fer un auguri favorable o advers’, segons les circumstàncies.

Usos

  • La senyora venia amb un quadre gripal, una galipàndria contundent, i m’ha comentat que, a banda de la clàssica simptomatologia que acompanya aquests casos, tenia molt etxems. Etxems?, li he qüestionat al mateix moment que intuïa ja, meravellat, el significat d’aquesta onomatopoiètica paraula balear. M’ha fet un esternut simulat perquè m’adonés definitivament del significat de l’etxem. M’ha demanat: i com es diu, en català? Bé, per aquests voltants en diem esternut, però no massa lluny, Eix Transversal un xic enllà, en diuen eixavuiros. L’he deixada amb un pam de nas, a la dona en qüestió.

    Josep Ubach, «Metge de poble» (Annals de Medicina, vol. 86, núm. 2, 2003)

Tema de la setmana

Mots locals (avui, dos pel preu d’un: etxem [o atxem] i eixavuiro.

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

braguer -aviro