braguer -a adj i m i f

Definició

1  Pagès, home de camp (Ciutadella). El nom de braguer és despectiu.

2  Propi de la gent del camp.

Volien matar l’amo, qui assegurava amb tota sa catxassa braguera que si s’hi acostava ningú li tastarien es cinc ossos.

Usos

  • Així com ma mare era un producte típic de la sana i modesta pagesia patriarcal, mon pare era un exemplar molt viu de la presumpció escèptica del ciutadà o habitant de la vila, que mira amb aire de suficiència els braguers (nom despectiu amb què, a Menorca, són designats els camperols). Davant aquest fet, mai no m’he sabut explicar per què aquell home essencialment urbà i antipagès es va enamorar d’una al·lota pagesa i en va fer la mare dels seus fills.

    Francesc de B. Moll, Els meus primers trenta anys (1903-1934) (Palma: Moll, 1970), pàg. 16

Tema de la setmana

Tots els mots són locals, però n’hi ha alguns que són molt locals i que s’usen només en una població o en una comarca (o, com el d’avui, en una illa), però no en la del costat (per no parlar dels mots familiars, d’àmbit encara més restringit!). Molts d’aquests mots no apareixen ni als diccionaris més complets i, malauradament, molts d’ells han anat desapareixent o estan en greu perill d’extinció. La setmana passada ja en vam veure alguns, com ara xaix o cascarrulles; aquesta en veurem uns quants més. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xaix -aeixavuiro