eixamorar v

Definició

1  Eixugar, llevar la humitat d’alguna cosa.

Si estens la roba ara, al vespre ja s’haurà eixamorat.

2  Humitejar parcialment, mig remullar.

També: eixumorar

Etimologia

Del llatí exhumorare, mateix significat, derivat d’humor, ‘humitat’; la primitiva forma catalana fou eixumorar, alterada després per dissimilació i per influx de mots afins com amarar i amorosir.

Usos

  • L’any 1926 havent estat atrapat per una maltempsada pirinenca entre Castellar de N’Hug i Mogrony vaig aixoplugar-me xop a Mataplana, el mas d’antigues i il·lustres tradicions, posant part de la roba vora una llar abrandada: com que no m’hi podia quedar a fer nit, la mestressa, palpant les meves bandes penjades en uns cremalls, em deia al cap d’una estona «Bé s’han eixamorat prou»: ben cert encara eren humides però la dona devia invitar-me a tornar-me a calçar i seguir muntanya avall fins a algun poble. Una primavera regalada de 1956, després de tot un dia de maldar per les vastes soledats on viuen els esquerps pagesos de la salvatge Baronia de Rialb, en el Segre Mitjà, refugiant-me atuït i amarat al Molí de Guàrdia, l’hostaleret em planyia: «Tot lo dia no fa més que ploure, los camins plens de fang: quan fa una estoneta que no plou i ja està eixombrat, se torne a posar a ploure…».

    Joan Coromines, Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, vol. III (Barcelona: Curial, 1982), entrada eixamorar
  • Mentre la roba s’eixamora i vola
    i tot reposa dins la sesta al sol,
    vine, manyaga, on s’escau la pomera—
    menjarem pomes i ens direm l’amor.

    L’amor que ens dèiem
                      l’amor que ens diríem.

    Ai, que et quedava el senyal i tot.

    Joan Salvat-Papasseit, «Mentre la roba s’eixamora», dins El poema de la rosa als llavis (1923)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Marta Comadran, de Sabadell, i Virtu de la Vall d’Albaida i Tatiana Sapena de l’Horta, que puntualitzen: «Nosaltres l’utilitzem específicament per fer referència al fet que la roba no està humida ni tampoc eixuta, sinó que té un punt d’humitat concret. Està més eixuta que humida i per tant no podríem dir que està mig eixuta. Just quan pot ser planxada.»

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fotre’s de llorostal dia farà un any