eixam m

Definició

Grup d’abelles que emigren plegades d’un rusc en companyia d’una reina per formar una nova colònia en un altre indret.

Per extensió, gran munió de persones, animals (particularment insectes) o coses.

A la vora de l’estany hi havia un eixam de mosquits. Un eixam de fulles seques. Un eixam d’infants.

Etimologia

Del llatí exāmen, mateix significat, provinent d’ex-ăg-smen, derivat de ex-ag(ĕre), ‘moure enfora’. Aquest mateix mot, exāmen, en llatí tingué també el sentit d’‘agulla del fil de la balança’, que sobresurt quan hom pesa; d’aquí ‘acció de pesar, de sospesar, d’examinar’.

Usos

  • La primera vegada que vaig descobrir una papallona monarca al sud d’Alacant em vaig endur una agradable sorpresa. Era un exemplar migrador, possiblement procedent de les illes Canàries. Aquesta papallona és ben coneguda perquè es reuneix en prodigiosos eixams, de milers d’individus, que de sobte envaeixen tota una zona, arraïmant-se uns exemplars damunt dels altres. Les seues rutes migratòries, de llargues distàncies, resulten del tot inesperades per a un invertebrat, com s’esdevé amb les poblacions que arriben cada any a Mèxic, provinents de la zona dels Grans Llacs del nord dels Estats Units, i que recorren distàncies fins de 4.000 quilòmetres.

    Martí Domínguez, «Pensaments sobre el prodigiós penis de la papallona monarca» (El Temps, 10 de febrer del 2009)
  • Mentre el rei tindrà en una mà l’espasa de Sant Martí, en l’altra durà la ploma que sap donar instruccions als ambaixadors i tractar amb els reis més astuts, amb el savi Carles de França com amb l’altre Carles, el seu cunyat de Navarra. Al seu entorn pul·lularà tot un eixam de secretaris i escrivents que registraran les seves lleis, un estol d’historiadors que perpetuaran les seves gestes.

    Rafael Tasis, Històries de coneguts (1945)

Tema de la setmana

Mots miscel·lanis que comencen amb eix

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

eixugareixarreït -ida