eixarreït -ida adj

Definició

Ressec, d’una gran eixutesa; mancat d’amenitat, adust.

Una carn eixarreïda. Terres eixarreïdes.

Va escriure un assaig eixarreït que costava molt de llegir.

També: eixarrit -ida

Etimologia

Probable resultat d’un encreuament del llatí arĭdus, ‘àrid’, amb un preromà emparentat amb el basc arro, ‘corcat, fet malbé‘.

Usos

 • Una llengua és un sistema complex fet d’elements tangibles (les paraules, els morfemes) i d’intangibles (l’ordre de la frase, la tonalitat, la freqüència…), i no és possible modificar-ne un sense afectar els altres. Si no deixes evaporar el vi bo mentre prepares el farciment, el resultat del plat no serà només que tindrà més gust de vi; el tomàquet també en quedarà afectat, perquè s’haurà cuit menys, i la ceba serà menys melosa, i la carn més eixarreïda. El problema de la interferència entre llengües no són uns quants barbarismes, és la modificació sintàctica i l’alteració fonètica.

  Pau Vidal, El bilingüisme mata (Barcelona: Pòrtic, 2015)
 • Lo treball literari és, en efecte, per a mi, un derivatiu, un conhort i una salvació. Anc que mai haja de valer res, sempre la tindré com un pietós do de Déu, aqueixa afició encegadora, que sembla que l’angoixa fa créixer i prosperar. I sempre serà així, senyor Maragall. Per això no és miracle que mon obra siga aspra, amb l’aspror eixarreïda d’un pobre fruit madurat a l’ombra. A l’escriure hi poso tot mon braó, esperonat per la intranquil·litat, i em sembla que encara ho deixo tot fluix i descolorit.

  Víctor Català (Caterina Albert), carta a Joan Maragall, 19/02/1903, citada per Margarida Casacuberta a Víctor Català, l’escriptora emmascarada (Barcelona: L’Avenç, 2019)

Tema de la setmana

Mots que comencen amb eix-

Enllaços

Un comentari a “eixarreït -ida”

 1. Jordi Roca — Sant Hipòlit de Voltregà, Osona

  A casa meu es fa servir amb el sentit d’extrem, tossut, inflexible en la seva opinió/posició. “Quin candidat més eixarreït, em fa l’efecte que no el votarem pas.”

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

eixameixelebrat -ada