assaig m

Definició

Gènere en prosa que integra obres, generalment breus, de caràcter didàctic i amb voluntat literària, on l’autor expressa el seu punt de vista sobre un tema científic, filosòfic, històric, polític, etc.; obra d’aquest gènere.

Un assaig filosòfic.

Els assaigs de Montaigne han estat traduïts per Vicent Alonso.

Etimologia

Del llatí tardà exagium, ‘acte de pesar (alguna cosa)’, del mateix origen que els clàssics exigere, ‘pesar’, i examen, ‘acció de pesar, examen’.

Usos

  • Tot i que des del mateix títol se’ns diu que és una novel·la, Albert Serra (la novel·la, no el cineasta) és en realitat un còctel de gèneres en què l’ingredient menys important és el novel·lístic. En conjunt, el lector té la impressió d’estar llegint, no una mostra de narrativa de ficció, sinó un híbrid de reportatge d’investigació, d’assaig sobre el món de l’art i de crònica en primera persona sobre les extravagàncies, particularitats, desficis i rutines de la modernitat. És clar que el llibre també presenta elements novel·lescos, però són força secundaris, menys centrals.

    Pere Antoni Pons, «Albert Forns, singular i creatiu» (Caràcters, núm. 64, estiu 2013)
  • En general, el de l’assaig és un gènere improbable, que recorda, més que res, una mena de calaix de sastre literari. El fet és que, sobre aquest particular, les definicions dels millors diccionaris literaris són d’una amplitud i una vaguetat astoradores. Com a trets generalment acceptats tindríem que un assaig és un text reflexiu en prosa o, més rarament, en vers, sobre qualsevol tema, el tractament del qual no ha de pretendre ser ni exhaustiu ni definitiu, i amb una extensió més aviat breu, tot i que, en aquest últim punt, hi ha excepcions clamoroses. Ja es veu que el territori marcat per aquests «límits» és pràcticament il·limitat.

    Enric Sòria, «Joan Francesc Mira. Un observador civilitzat», pròleg a Els sorolls humans, de Joan F. Mira (Alzira: Bromera, 1997), pàg. 5

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. Entre els subscriptors que enviïn la resposta correcta (especificant totes tres coses) a mots@rodamots.cat abans de dissabte 9 a les 13h sortejarem tres llibres lingüístics de pes: la Gramàtica de la llengua catalana de l’IEC, el Diccionari etimològic manual de Joan Coromines (Ara Llibres) i El valencià de sempre d’Eugeni S. Reig (Bromera). Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

poesiateatre