calaix de sastre

Definició

1  (fig.)  Conjunt de coses diverses i desordenades.
   Aquest llibre és un calaix de sastre de l’obra de Pasolini: conté articles, poemes, contes, cartes i dibuixos.
2  (p. ext.)  Persona amb una gran varietat de coneixements, però confusos i desordenats.

Etimologia

sastre — Del nominatiu del llatí sartor, -oris, mateix significat, derivat de sarcire, ‘apedaçar’, d’on prové també sargir.

Usos

  • La primera i principal dificultat a l’hora de tractar d’un gènere tan peculiar com el de l’assaig és que, pròpiament parlant, no es tracta de cap gènere, sinó d’un mer calaix de sastre literari, i n’hi haurà prou amb un curt passeig per les definicions dels diccionaris per comprovar-ho. Sobre l’assaig n’hi ha un grapat, no necessàriament inútils o imprecises. El problema és que l’objecte definit per elles és una immensitat. En català, per exemple, el diccionari de la GEC resol la qüestió per via expeditiva, diu: «Gènere en prosa, no narratiu, que aborda d’una manera lliure els problemes més diversos». No està malament.

    , «Assaig en temps incerts», dins L’espill de Janus. Notes sobre literatura catalana (Barcelona: Proa, 2000), pàg. 49
  • Hi ha en català una expressió que al·ludeix a un calaix, el de sastre, per denotar que hi cap de tot i tot hi està barrejat, i n’hi ha unes altres en què calaix es refereix a la tomba, i no precisament per guardar-hi coses. La frase feta anar-se’n al calaix significa morir, tenir un peu al calaix és estar a punt de dinyar-la, i portar algú al calaix és directament pelar-lo.

    Tinc un dubte. El petit llibre del català correcte (Barcelona: La Magrana, 2008)

Tema de la setmana

calaix de sastre amb mots escadussers

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pensarós -osacelobert