convit m

Definició

Acció de convidar; acte, especialment àpat, a què hom és convidat.

El convit de noces va ser d’allò més reeixit.

El convit de Sant Bru, que se’l paga cada u: convit o festa on els concurrents s’han de pagar la despesa. El convit de Barcelona: es diu dels qui conviden sols per compliment, sense intenció que llur convit sigui acceptat (DCVB).

Etimologia

De convidar, del llatí vulgar convitare, mateix significat, variant del llatí clàssic invitare, íd., per influx probablement també de convivium, ‘banquet’. Més mots de la mateixa família són invitació, envit i convidat. En castellà, el mot convite és un manlleu del català.

Usos

 • Jo no parava de demanar a l’oncle que el convidés un dia a casa seva i que ens deixés assistir al convit a la tia i a mi. Al capdavall em va fer cas, perquè m’estimava molt, i envià el seu esclau missatger a convidar Teòcrit i Tiònic. Ho recordo com si el convit hagués estat ahir mateix! Quin remenament, el dia abans, quin tràfec! I quin àpat inoblidable!
     —D’on has fet treure aquest vi tan flairós? —preguntava a cada pas el poeta.
     —Aquest és un vi de Bible, de quatre anys.
     —Excel·lent, excel·lent de debò.

  Maria Àngels Anglada, Sandàlies d’escuma (Barcelona: Destino, 1985), pàg. 40
 • Foto considera que menjar en públic és immoral, que quan mengem mostrem, com quan fem l’amor o quan anem al vàter, el nostre costat més bestial, i que caldria que menjàrem cadascú sol, ocult, fora de la vista dels altres. No anàvem mai a convits ni a restaurants, no menjàvem en la mateixa taula. Viure amb ell era difícil.

  Manuel Baixauli, La cinquena planta (Barcelona: Proa, 2014)

Tema de la setmana

Aquesta setmana us convidem a tastar (o gustar) uns quants àpats… bon profit!

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “convit”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

envitrepeix