noces f pl

Definició

Casament; festa que se celebra pel casament.

Va convidar mig poble a les noces de la filla.

Noces d’argent (o d’or, o de diamant, o de platí): celebració del vint-i-cinquè (cinquantè, seixantè o setanta-cinquè, respectivament) aniversari d’un casament.
Pa de noces: el pa que es menja el dia de les noces; fig., lluna de mel, el primer temps que segueix al casament (Mallorca).

Etimologia

Del llatí vulgar noptiae, llatí clàssic nuptiae, mateix significat, derivat de nubere, ‘cobrir amb un vel; casar-se’ (en la tradició romana, quan la dona es casava es cobria amb un vel). Els mots núbil (‘en edat de casar-se’), nupcial i núpcies tenen el mateix origen.

Usos

  • —Sols un moment d’interrupció per a pregar-vos que no esgoteu per ara les ganes de ballar i gaudir-vos de ferm, perquè acaben de veure’s unes noves noces en aquesta casa per a les que esteu també invitats tots els que ara hi sou. Sí, amics meus: aquest minyó que veieu al meu costat, Ramon, el nostre hereu, acaba de demanar la meua mà… de pagesa d’aquest mas. I jo, que el conec com tots vosaltres des de sempre, li done ara mateix el sí, sense esperar a més consultes familiars; i em compromet davant tots vosaltres a ser la seua dona, la seua esposa, la seua muller, dins de dos mesos, en el proper mes de maig.

    Jordi Valor i Serra, Lina Morell: un cas apassionant (1964), dins Històries de muntanya i de vora mar (Alcoi: SCA, 2009)
  • Va deixar la feina i no en tenia cap més i allà també hauria d’haver vist coses, però això no ho sabria si no hagués viscut aquell temps. L’única cosa que vull, que demano al món, és poder passejar agafant-te la mà pel carrer sense que ningú pugui dir res, que no ens haguem d’amagar més, que no fem mal a ningú. Era això i no ho era, perquè al cap d’una estona ja tornava a dir i si ho provem?, si estàs tan segura que acabarem junts, tant se val que ho fem ara com la nit de noces. Encara vaig dir que no una mica més.

    Najat El Hachmi, L’últim patriarca (Barcelona: Planeta, 2008)

Tema de la setmana

Després de molt festejar, els nuvis de divendres s’han casat i ens conviden a cinc mots relacionats amb les noces. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nuvi núviaaixovar