coca [1] f

Definició

Nom genèric d’una gran varietat de bescuits, cuits o al forn, fets bàsicament amb farina, oli o mantega i ous, que solen tenir forma ovalada i plana i poden dur ingredients dolços o salats.

Etimologia

Mot de creació expressiva, paral·lela, i no ben coincident, del llenguatge infantil de diferents llengües, romàniques i germàniques. Són de la mateixa família mots com ara cóc, cocou, cocouer, cucarell -a.

Usos

  • Tota festa completa conté un element gastronòmic. La menja tradicional d’aquesta diada ha derivat dels tortells amb ous, a les actuals coques de fruita, de pinyons o de llardons, fins i tot farcides amb crema o amb nata. Segons Ignasi Domènech, la coca de Sant Joan ha de tenir una mida canònica, el doble de llarg que d’ample.

    Jan Grau, «Focs de Sant Joan», ponència presentada al II Congrés de Cultura Tradicional i Popular Catalana (1995)
  • No us penseu pas que això és una bicoca,
    voler anar de «verbena» i ser una coca.
    El personal se’m vol endur a la boca.
    Del més espavilat al més tanoca.

    Jaume Sisa, «La coca», cançó de Nit de Sant Joan, de Dagoll Dagom (Barcelona: Edicions 62, 1996)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb les festes de Sant Joan

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

foguerer -afallaire