foguerer -a adj i m i f

Definició

1  Membre de les comissions encarregades de l’organització de la festa de les fogueres de Sant Joan, a Alacant.

2  Fabricant de foguers o fogons; el qui aprofita les olles esculades per a fer-ne foguers (Horta de València).

Etimologia

De foguera, de foc, del llatí focus, ‘fogar, llar’. Altres mots que es deriven de la mateixa arrel són ‘desfogar’, ‘fogassa‘, ‘fogots‘ i ‘enfocar’.

Usos

  • Els carrers d’Alacant són un anar i vindre de peces. Els artistes foguerers comencen a muntar els monuments més espectaculars. Deu tràilers de gran tonatge carregats amb les peces de la foguera de les Carolines Altes —la més cara de la història, amb 126.000 euros de pressupost— arribaven de València. Ha sigut una nit de molt de treball perquè ja ha començat la plantà de les deu fogueres de categoria especial. Com són les més grans, han de començar a plantar-les amb tres dies d’antelació. Hui Alacant s’ha despertat amb ambient de festa amb les peces dels monuments al carrer.

    «Arranca la ‘plantà’ de les fogueres de Sant Joan del 2006», informatius de RTVV, 18 de juny del 2006
  • El concepte «foguera» mai s’ha deslligat del concepte «falla» (per molt que els fota a alguns foguerers escoltar el comentari). Amb major o menor estilització, amb major o menor risc, amb major o menor qualitat d’acabats tècnics, les fogueres ixen al carrer per a recordar temes que tant les falles com les fogueres han tractat amb anterioritat. Això sí, fent especial esment al folklorisme i patriotisme alacantí: escuts de la ciutat, la Santa Faç, els colors blau i blanc es repetixen constantment en lluita d’un imaginari estil alacantí cada vegada menys original.

    Ferran Morales, «A la llum del flexo i de les Fogueres…», blog Món faller, 12 de juny del 2006

Tema de la setmana

Mots relacionats amb les festes de Sant Joan. Demà comencen les d’Alacant.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

piulacoca [1]