piula f

Definició

Tipus de petard de poca potència consistent en un petit canonet de cartó, on hi ha la matèria que esclata, i una metxa per on s’encén.

Etimologia

Del verb piular, d’origen onomatopeic, del crit dels ocells.

Usos

  • La Julieta, de color de canari, brodada de verd, va sortir de no sé on i em va dir, tapa’m que m’haig de treure les sabates… no puc més… Li vaig dir que no em podia moure perquè un jove que buscava l’americana i volia ballar amb mi de totes passades m’havia dit que l’esperés. I la Julieta va dir, balleu, balleu… I feia calor. Les criatures tiraven coets i piules per les cantonades. A terra hi havia pinyols de síndria i pels racons closques de síndria i ampolles buides de cervesa i pels terrats també engegaven coets. I pels balcons. Veia cares lluents de suor i nois que es passaven el mocador per la cara.

    Mercè Rodoreda, La plaça del Diamant (Barcelona: Club Editor, 1962)
  • Imma: A mi, aquesta nit em carrega.
    Roger: Ah, sí? Per què?
    Imma: Jo què sé! A mi aquesta història dels petards, la coca, el xampany, les piules… No em semblen res més que xorrades. Vaja, que estic convençuda que això s’ho ha inventat el sistema perquè tothom consumeixi i, al capdavall, no és més que una alienació. Te n’adones? Mira, Roger, d’obligacions ja ens n’han posat massa…

    Dagoll Dagom, Nit de Sant Joan (Barcelona: Edicions 62, 1996)

Tema de la setmana

Aquesta setmana també comptem amb un suggeriment, però no de mots solts, sinó de tot un tema. Aprofitant que dissabte vinent és Sant Joan, veurem alguns mots relacionats amb aquesta festa. La proposta és d’Eva Solano, de Vinaròs (Baix Maestrat), que justament celebra la festa major per Sant Joan. Festes, però, se’n fan a tot arreu, algunes de ben sonades —com ara les de Ciutadella, Valls, Alacant, l’Alta Ribagorça o el Pallars, per esmentar-ne només unes quantes. Ah, i si encara no heu passat per caixa i teniu la intenció de fer-ho, us informem que la campanya d’arreplec de virolla per a ‘Cada dia un mot’ continua en marxa fins dilluns vinent. Recordeu que els donatius de més de 20 europàfies tenen dret a un llibre de regal! Moltes gràcies a tothom per contribuir-hi!

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

encontinentfoguerer -a