càntir m

Definició

1  Atuell portàtil per a posar-hi aigua o altres líquids, de terrissa, de vidre o de metall, habitualment amb ansa, broc i galet.

Agafa el càntir i vés a la font a omplir-lo.

2  Quantitat de líquid que cap en un càntir.

S’ha begut un càntir d’aigua.

També: cànter

ànima de càntir  ·  cànter nou fa l’aigua fresca

Etimologia

Originàriament forma dialectal de cànter, del llatí cantharus, ‘copa gran de dues nanses‘, i aquest, del grec kántharos, mateix significat, pròpiament ‘escarabat’.

Usos

  • Abans, per airejar-se, els ciutadans interiors que viuen en tercer i quart pis pujaven al terrat amb les cadires i el càntir, i els del segon i primer baixaven al carrer amb els balancins, perquè ni tots cabien al terrat ni hi havia carrer per a tots; ara, des de que s’estila aquesta fresca portàtil, aquest airet d’indústria domèstica, no es mouen de casa, per la senzilla i poderosa raó que enlloc es troben millor ni més ventilats que en sa pròpia llar.

    Santiago Rusiñol, «L’estiu artificial» (1912), dins Ocells de pas i altres proses (Alzira: Bromera, 2012), pàg. 288
  • És evident que l’aigua embotellada i els frigorífics han fet innecessaris aquells càntirs capaços de mantenir l’aigua fresca a l’estiu gràcies a la seva porositat: permet evaporar aigua de l’interior que absorbeix la calor. El càntir se’ns ha fet gandul i cria pols a les lleixes decoratives d’algunes cases.

    Toni Vallès, «El càntir» (Avui, 11 de novembre del 2009)

Tema de la setmana

Uns quants mots estiuencs

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

escaldotcanícula