camí de mala petja

Definició

Camí accidentat, perillós, que fa de mal caminar.

El carro es movia ací i allà quan passava per aquell camí de mala petja.

També: camí de cabres, camí de guineu

Etimologia

Petja ‘acció, manera, de posar el peu a terra en caminar’ ve de petjar, d’un llatí vulgar pedicare, derivat de pes, pedis, ‘peu’.

Usos

  •    —És per aquí! —ens deia la mare quasi per intuïció. Es feia impossible reconèixer cap carrer per l’estat tan deplorable en què es trobaven.
       Vam fer voltes i voltes. Anàvem per camins de mala petja i els peus ens feien mal de topar amb el pedruscall, fins que ens vam rendir i vam acceptar la realitat: la nostra casa s’havia convertit en un runam polsós, rajoles disperses i blocs de ciment, ben igual que les dels nostres veïns. Entre els enderrocs, les restes de tota una vida: sabates, fotos, llibres, roba, joguines…

    Gemma Pasqual, Llàgrimes sobre Bagdad (Barcelona: Barcanova, 2008)
  • Tenien la intenció de vendre’m com a esclau. En passar per Ítaca, em vaig poder escapar, aprofitant que els mariners havien desembarcat. Quan els mariners de mal cor van tornar a la nau i no m’hi van trobar, van córrer a buscar-me, però jo m’havia amagat en un bosquet i no m’hi van saber trobar. I quan, havent desistit del seu propòsit, es van tornar a embarcar, jo vaig sortir del bosquet i per camins pedregosos i de mala petja vaig aconseguir d’arribar fins a casa teva, on tan generosament m’has acollit.

    Homer, L’Odissea, versió d’Albert Jané (Barcelona: Bambú, 2012)

Tema de la setmana

Camins

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

caminoiagafar el camí de la porta