cacic m

Definició

Persona influent que exerceix un control sobre els assumptes polítics, administratius o socials en certes societats rurals.

Quan es convocaven eleccions, el cacic del poble sempre els deia a qui havien de votar.

Etimologia

Del castellà cacique, provinent del taïno de Santo Domingo, que significa ‘reietó d’indis’. La segona accepció del mot encara en recull aquest sentit històric originari: ‘Cap indígena dels pobles de l’Amèrica Central i del Perú’.

Usos

  • [1906. 29 d’agost. La Pobla de Segur]  Seguint de d’allà, vora vora el riu, i prou que em bullia el cervell pensa qui pensa en la situació tristíssima de totes aqueixes regions de l’alta muntanya, tan ensopides, tan endarrerides, tan abatudes, tan desgavellades. Són molt pocs encara els catalanistes en aqueixes viles, casi tan clars com els campanars; per això els cacics hi dominen tan escandalosament, i tot va tant en orri.

    Antoni M. Alcover, Dietari de l’excursió filològica 1906 (Barcelona: Proa, 2006), pàg. 173
  • ¡És necessari que vos desxondigueu, que sortigueu d’aqueix ensopiment que vos deshonra i esclavisa! ¡És una vergonya que hàgeu d’estar d’aqueixa manera! ¡Vos heu d’aplegar tots els qui sentiu l’amor a la vostra terra, i posar-vos en relació amb els catalanistes de Barcelona, i fer una lliga de tots aqueis pobles, i cridar fort i moure un gros rebombori contra els cacics que vos dominen, contra els obstacles i traves que vos capturen i mantenen dins aquest infamiós ensopiment a on vegetau com uns sers de raça inferior.

    Antoni M. Alcover, Dietari de l’excursió filològica 1906, pàg. 173

Tema de la setmana

Antoni M. Alcover. Avui fa 150 anys del seu naixement. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

badar uns ulls com uns salersno poder anar ni amb rodes