cacic m

Definició

1  Persona influent que exerceix un control sobre els assumptes polítics, administratius o socials en certes societats rurals.
   Quan es convocaven eleccions, el cacic del poble sempre els deia a qui havien de votar.
2  Cap indígena dels pobles de l’Amèrica Central i del Perú.

Etimologia

Del castellà cacique, provinent del taïno de Santo Domingo, que significa ‘reietó d’indis’.

Usos

  • [1906. 29 d’agost. La Pobla de Segur]  El bon govern el mos hem de guanyar amb els nostres punys, lluitant a tota ultrança, batallant amb tota l’ànima les batalles de la política sana i honrada, la política de procurar de tots vents i amb totes les nostres forces el bé de la Pàtria, que és el bé de tots. Sí, és una de les atrocitats més horribles que poden cometre els pobles, deixar això de la política en mans dels cacics, dels farsants de la política, dels que en viuen traficant-hi, no mirant el bé públic sinó el propi! La política ha d’esser cosa de tots i en profit, no d’una classe, sinó de tothom, de tota la nació!

    , Dietari de l’excursió filològica 1906 (Barcelona: Proa, 2006), pàg. 175
  • ¡És necessari que vos desxondigueu, que sortigueu d’aqueix ensopiment que vos deshonra i esclavisa! ¡És una vergonya que hàgeu d’estar d’aqueixa manera! ¡Vos heu d’aplegar tots els qui sentiu l’amor a la vostra terra, i posar-vos en relació amb els catalanistes de Barcelona, i fer una lliga de tots aqueis pobles, i cridar fort i moure un gros rebombori contra els cacics que vos dominen, contra els obstacles i traves que vos capturen i mantenen dins aquest infamiós ensopiment a on vegetau com uns sers de raça inferior.

    Antoni M. Alcover, Dietari de l’excursió filològica 1906, pàg. 173

Tema de la setmana

Antoni M. Alcover. Avui fa 150 anys del seu naixement. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

badar uns ulls com uns salersno poder anar ni amb rodes