badar uns ulls com uns salers

Definició

Estar molt atent o vigilant.

No volia que se li escapés, així que va obrir uns ulls com uns salers.

Baden uns ulls com uns salers perquè tenen una gran curiositat per saber què passa.

Uns ulls com salers vol dir tenir-los molt oberts.

També: obrir uns ulls com a gots; fer uns ulls com unes taronges

Etimologia de badar

Del llatí vulgar batare, ‘obrir, badar‘, derivat de bat, d’origen onomatopeic, d’on degué derivar bataculum, ‘escletxa, badall’ i d’aquí el verb bataculare, ‘badallar’.

Usos

 • [1906. 23 d’agost. Alós, Alt Àneu, Pallars Sobirà]  Entren els altres un poc esglaiats com mos veuen. Per fer-los boca, les donen aquests senyors confits i dolces. Amb això se posen a coses de raó, i començam a fer-los preguntes de fonètica. Tot d’una no ho comprenen, però a poc [a] poc hi entren, i alguns responen molt bé, i amb ells feim bona feina. N’hi ha d’altres que no els porem treure cap parauleta; no fan més que mirar i mirar amb ulls com a salers. Veent que no mos serveixen, els llicenciam, i fugen com la bala. Mos ne queden massa pocs, i el Pep torna esser partit a cercar gent menuda per les cases, però li fugen i ell els encalça. A la fi n’aplega quatre o cinc, i aviat els hem anostrats, i seguim escriu qui escriu.

  Antoni M. Alcover, Dietari de l’excursió filològica 1906 (Barcelona: Proa, 2006), pàg. 134
 • [1907. 6 de setembre. Düsseldorf]  M’afic per dins els carrers de l’antiga ciutat, més estrets, però llisos. Veig un edifici grandiós, llis, i una fatxada barroca. Deman a un al·lotet que juga quin edifici és això, i badant uns ulls com uns salers, molt seriós, me diu: —Andreaskirche. —Katholisch oder Evangelisch?, li dic jo. —Katholisch, me respon, atravessant-me amb la vista i com esglaiat. Me fa moltes de rialles, i seguesc endavant. Ja que és oberta l’església, hi entr. […] Resulta que és l’antiga església dels Jesuïtes!

  Antoni M. Alcover, Viatge a Alemanya i altres nacions (Barcelona: Edicions 62, 1996), pàg. 121

Tema de la setmana

Antoni M. Alcover

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “badar uns ulls com uns salers”

 1. Lou Hevly — Manresa

  En anglès: be all eyes
  … for the boy’s attention was so taken up by the exciting events that surrounded him that he was all eyes and ears for the next thing that should happen.
  A Young Hero by George Manville Fenn

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fermcacic