brutejar v

Definició

Mostrar-se o ser més o menys brut, mancat de netedat.

Va posar sobre la taula unes estovalles que brutejaven.

anar brut com una guilla · deixar com un drap brut

Etimologia

Del llatí vulgar bruttus, forma intensiva del clàssic brutus, ‘estúpid, brutal’; el pas semàntic d’‘irracional’ a ‘mancat de netedat’ no es produí fins al segle XV.

Usos

  • El número disset era una casa estreta, de dos pisos, petita i trista, on tot era estret: les finestres, la porta d’entrada, els passadissos, l’escala. Una façana groguenca que brutejava, unes persianes entelades per un gruix de pols endurida, tot contribuïa a un ambient ranci, mesquí i provincià. Contràriament al que es podria pensar, el primer contacte amb l’exterior no va ser traumàtic, però li va quedar gravat per sempre més a la memòria el camí que feia cada matí per anar a l’escola.

    Amadeu Cuito, El jardí sense temps (Barcelona: Quaderns Crema, 2004) , pàg. 8
  • Van per lliure, n’hi ha de franquistes, estan desfermats i, com que periodistes europeus i americans s’han escandalitzat per la bogeria [que el Tribunal de Comptes vulgui embargar, amb la falsedat de la prevaricació, els líders de l’1 d’Octubre], han hagut de fer públic un document —excèntric, inusual, lluminós— on asseguren que «són imparcials». És com si jo o vostè féssim una roda de premsa per assegurar que som nets i que ens dutxem cada dia. En fi, quan s’és net no cal. Només quan es bruteja.

    Empar Moliner, «La cançó del pirata» (Ara, 7 de juliol del 2021)

Tema de la setmana

Verbs formats amb el sufix -ejar (setmana inspirada per l’article de Jordi Badia que trobareu fent clic al primer enllaç)

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

trafeguejarbrutícia