deixar (algú) com un drap brut

Definició

Omplir algú d’improperis, denigrar-lo, insultar-lo.

Quan s’enfada de debò deixa tothom com un drap brut.

Estava furiós contra els seus veïns i els va deixar com un drap brut.

També s’usa amb el verb posar.

El va posar com un drap brut al mig del carrer.

També hi ha les frases quedar com un drap brut (‘quedar, algú, malament, fer un mal paper’) i tractar com un drap brut (‘tractar algú de mala manera o de manera indeguda’).

Etimologia de brut

Del llatí vulgar bruttus, forma intensiva del clàssic brutus, ‘estúpid, brutal’; el pas semàntic d’‘irracional’ a ‘mancat de netedat’ no es produí fins al segle XV.

Usos

  • Déu meu, no sé d’on vaig treure les forces per sortir, agafar el violí i… Vaig tocar un dels tres moviments de la Primavera de Vivaldi. Era un tema preciós, d’aparença senzilla, però molt exultant i ple de vida, comunicatiu. No ho vaig fer bé, però tampoc no ho vaig fer malament. Qualsevol expert m’hauria deixat com un drap brut, però a la gent poc avesada tant se li’n donen els matisos, de manera que em van aplaudir de valent.

    Jordi Sierra i Fabra, Concert en sol major (Barcelona: Columna, 1997)
  • La veritat era que no va poder suportar aquella doble ferida. Perdre una persona estimada, o a la qual creus estimar, és dur, i més si a sobre et deixa com un drap brut davant l’opinió pública; però comprovar que els altres es complauen en la teva desgràcia encara és pitjor.

    Maria Lluïsa Latorre, Els peons de l’assassí (Vic: Emboscall, 2006)

Tema de la setmana

Modismes comparatius

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “deixar (algú) com un drap brut”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

donar més faena que un porc soltcom un sol home