com un sol home loc adv

Definició

Amb la unanimitat completa i espontània de tots els presents.

Quan els van dir que els jutjarien per heretges van protestar com un sol home.

«Tot el poble es va alçar com un sol home i van dir: —Ningú de nosaltres no se’n tornarà a la seva tenda ni a casa seva» (Jutges, 20,8)

Usos

 • Allò era una ordre militar, talment com si manés la tropa enmig de la defensa de Madrid! Qui se li podia resistir? I com que les seves paraules duien una acció implícita, tots, com un sol home, el van seguir. A l’ombra d’uns matolls iniciaren la tasca i el cas és que un gest tan prosaic com anar de ventre animà l’ambient esmorteït. Ressonaven veus i rialles. Algú cantava:
     —«La merda de la muntanya no fa pudor, | encara que la remenin amb un bastó…»

  Montserrat Julió, Vida endins. Crònica d’un exili a Xile (Barcelona: Viena, 2003)
 • —Però resulta que, ara fa tres anys, jo anava en una altra embarcació i vam albirar aquesta illa. «Companys», vaig dir jo, «aquí hi ha el tresor d’en Flint; desembarquem i busquem-lo». Al capità no li va fer gens de gràcia, això; però tots els mariners, com un sol home, van decidir desembarcar. Dotze dies, el van estar buscant; i cada dia tenien paraules més dures contra mi…, fins que un matí van tornar a pujar tots a bord i em van dir: «Benjamin Gunn, aquí tens un mosquet, un pic i una pala. Queda’t aquí i busca els diners d’en Flint tu sol», van dir.

  Robert L. Stevenson, L’illa del tresor [1883] (Barcelona: Quaderns Crema, 2008), traducció de Joan Sellent, pàg. 139

Tema de la setmana

Comparacions

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “com un sol home”

 1. Xavier Jiménez — Barcelona

  En els temps que corren, aquesta frase no ha quedat una mica obsoleta? Com n’hauríem de dir en llenguatge políticament correcte, no ofensiu ni patriarcal? Com un sol ésser humà? Com un/a sol/a home/dona? Com una sola persona?…

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

deixar (algú) com un drap brutdormir com un beneit