persiana f

Definició

Conjunt de llistons, tires, etc., a la manera d’un finestró o d’una cortina, o bé de llistons plans, emmarcats per un bastiment o fixats en columnes formant com un finestró.

«De lloc de persianes, no te’n vénguin ganes»: significa que una possessió on hi ha casa de residència del propietari, no sol esser gaire còmoda per al pagès (Menorca).

Etimologia

Probablement del francès persienne, ‘de Pèrsia’.

Usos

  • Els foradets de la persiana filtraven llenques finíssimes d’un llum del carrer que dóna justament a la nostra finestra. La meva dona acostuma a deixar la persiana dalt de tot, de manera que sempre dormim il·luminats pel fanal del carrer. Però avui no hi era. Ha anat a una festa amb els seus companys de l’escola i jo dec haver baixat la persiana sense pensar-hi just abans de posar-me a llegir al llit. Els raigs de llum que es filtren són preciosos. M’agradaria no haver deixat de fumar fa quatre mesos per poder-los emblavir amb pipades llargues i denses.

    Màrius Serra, La vida normal (Barcelona: Proa, 1998)

Tema de la setmana

Mots derivats de noms de lloc

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xerinolapréssec