xerinola f

Definició

Gresca, tabola, soroll festiu.

Després de dinar sempre fan una mica de xerinola.

Etimologia

Comú amb el castellà chirinola, que en el segle XVI significà ‘batussa, baralla, desori‘, del nom de la batalla de Cerignola (1503), on molts, castellans i catalans, es vantaven d’haver participat. Cerignola és a la Pulla, al sud d’Itàlia.

Usos

  • Barcelona està bé per a passar-hi uns quants dies i fer-hi una mica de xerinola. Però viure-hi, ¿què en treus, si ningú no et considera per qui ets, sinó pel gruix de la cartera? I tothom té pressa!

    Miquel Llor, Tots els contes (1925-1950) (Barcelona: Selecta, 1952)
  • A la fi, després de llargues polèmiques, ens decidírem per Els Joglars i, francament, en aquell moment no em va semblar gaire desafortunat, perquè tampoc no m’imaginava que el portaria gaire temps. Cal acceptar que el nom arrossega el tuf d’aquella època de xerinoles culturals de caràcter excursionista catalanista, i per això, passats uns anys, segons les etapes artístiques, l’hauria canviat gustosament. L’únic problema era desaprofitar els aspectes positius que per al públic significava tota la història acumulada sota aquell títol.

    Albert Boadella, Memòries d’un bufó (Madrid: Espasa-Calpe, 2001), pàg. 144

Tema de la setmana

Mots amb denominació d’origen (derivats de topònims)

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hacapersiana