haca f

Definició

Cavall vigorós i lleuger, de poca alçada però amb molt de nervi.

Etimologia

Abreviació d’hacanea, de l’anglès mitjà Hakenei (actualment Hackney), població del comtat de Middlesex, prop de Londres, lloc de bons pasturatges i principal mercat de cavalls de la zona de Londres.

Usos

  • «A mi quan m’agradava l’ofici és quan anàvem en l’haca i el carro», diu el Poeta. «Jo li posava a l’egua un collar de campanetes i tring triquitring triquitring, només girar el cantó les dones ja em sentien, no calia ni que tocara la corneta, i baixaven a la porta a donar-me els poals. Ai aquell temps, aquell temps!, de totes me’n sabia el nom, i més d’una i més de tres em tenien robat el cor, eren com roses fresques del matí, les casadetes joves sobretot, que el marit se n’havia anat ja a treballar, i més d’una i més de tres em cridaven des del balcó, femater que hui estic molt cansada ¿no podria pujar a buscar el poal?, i jo sí que pujava sí!, ai aquell temps, aquell temps!, que de tot això ja fa més de trenta anys!»

    Joan F. Mira, Els treballs perduts (València: Tres i Quatre, 1989), pàg. 168
  • Quan determinat comportament incorrecte i repetitiu d’algú li pot ocasionar conseqüències negatives per a la seua salut o per a la seua economia, se li diu: «Et passarà com a l’haqueta del senyor retor, que quan s’havia acostumat a no menjar, es va morir».

    Eugeni S. Reig, Valencià en perill d’extinció, 2a edició (2005)

Tema de la setmana

Mots derivats de topònims

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

melindro [1]xerinola